WiFi 5 vs WiFi 6 - wat is de beste keuze
WiFi/ LAN/ WAN
Anastasia Timmermans
WiFi/ LAN/ WAN
05/11/2021
3 min

WiFi 5 vs WiFi 6 – wat is de beste keuze?

05/11/2021
3 min

Zonder WiFi kunnen we bijna niet meer. We gebruiken steeds meer devices zowel voor werk als privé. Was het vroeger voldoende om online een stuk tekst te lezen, de behoefte aan data neemt alleen maar aan toe.
Daarom wordt er continu gewerkt aan de doorontwikkeling van de WiFi-standaard. Na WiFi 5 heb je nu haar opvolger WiFi 6 tot jouw beschikking.

De nieuwe standaard WiFi 6 heeft haar eigen nieuwe features ten opzichte van WiFi 5.
Niet iedere innovatie komt altijd en overal tot zijn recht en niet ieder stapje in de ontwikkeling van een technologie kan of moet gevolgd worden. In deze blog lees je wat de verschillen tussen WiFi 5 en WiFi 6 zijn en bekijken we de vraag wanneer het verstandig is over te stappen naar een WiFi 6 netwerk.

Wat zijn de verschillen tussen WiFi 5 en WiFi 6?

Met WiFi 6 is een hogere snelheid mogelijk dan WiFi 5 door efficiëntere datacodering, wat resulteert in een hogere doorvoersnelheid. Daarnaast heeft WiFi 6 als voordeel dat een hogere kwaliteit verbinding voor meerdere WiFi clients tegelijkertijd mogelijk wordt gemaakt. Dit maakt dat WiFi 6 een grote vooruitgang is in High Density omgevingen.

Door de volgende features onderscheidt WiFi 6 zich van voorgaande WiFi standaards, een beknopte omschrijving:

De features van WiFi 6

Orthogonal Frequency Division Multiple Access (OFDMA)

Als antwoord op OFDM in WiFi 5 heeft de nieuwe kanaaltoegangsmethode OFDMA van WiFi 6 dubbele voordelen: Enerzijds kan een kanaal in nog meer subkanalen worden opgedeeld en anderzijds kunnen samenstelling van één of meerdere subkanalen aan één of meerdere clients worden toegekend. Gebruikt een client weinig bandbreedte, dan kan de overige bandbreedte gebruikt worden voor andere clients. Alleen WiFi 6 beschikt over deze kanaaltoegangsmethode.



MU-MIMO

WiFi 6 beschikt over een verbeterde versie van multi-user MIMO (MU-MIMO) waarmee clients tegelijkertijd met een AP kunnen communiceren. Daardoor kunnen de WiFi kanalen efficiënter worden gebruikt. Bij WiFi 6 zijn 12 streams beschikbaar (5GHz = 8 streams, 2.4GHz = 4 streams) en bij WiFi 5 alleen 8 streams van de 5GHz band. Daar komt bij dat MU-MIMO bij WiFi 6 beschikbaar is in zowel de down- als uplink, waar bij WiFi 5 enkel de downlink beschikbaar was.

BSS-Coloring

Voordat een AP door heeft of het dataverkeer op een bepaald kanaal voor hem is of voor een nabijgelegen AP is er kostbare tijd verloren gegaan. Dankzij BSS-coloring is er beter gebruik van de ruimtelijke frequentie. De data van AP’s die op hetzelfde WiFi-kanaal communiceren en elkaar overlappen krijgen elk een bepaalde ‘kleur’. Deze ‘kleur’ is in feite een 6-bit tag, vergelijkbaar met een VLAN tag. Hierdoor hoeven ze niet op elkaar te wachten wat ervoor zorgt dat de dataoverdracht tussen de AP en de client zonder vertraging plaats vindt. Dit is een vooruitgang met name op de 2,4 GHz waar weinig “hele” kanalen (1,6,11) beschikbaar zijn.



Target Wake Time – TWT

Dankzij de Target Wake Time (TWT) geeft de AP aan de client aan dat de dataoverdracht gelukt en afgerond is. Daardoor weet de client dat het zijn WiFi-radio in slaapstand kan zetten en ook precies wanneer het wakker moet worden om de volgende transmissie te ontvangen. Het voordeel hiervan is dat de batterij van de client langer meegaat, denk hierbij vooral aan IoT devices.

Maximum Data rate

Voor WiFi 5 was 6,9 Gbps de maximale datasnelheid die eigenlijk alleen in ideale situaties haalbaar was. WiFi 6 heeft als doel een datasnelheid van 9.6 Gbps welke gezien de toegepaste standaard makkelijker bereikbaar lijkt.

Is WiFi 6 vanaf nu dan altijd de beste keuze?

Nee, dat is het niet altijd. Om te beginnen ondersteunen nog niet alle apparaten/clients de WiFi 6 standaard. Ook is het niet persé nodig om een WiFi 5 netwerk meteen te vervangen door een WiFi 6 netwerk. Het is veel belangrijker dat uw WiFi netwerk goed is ontworpen.

Wat is een goed WiFi design?

Een design van een WiFi-netwerk is meer dan het plaatsen van een verzameling AP’s in een omgeving. Bij het maken van een design spelen o.a. de volgende factoren een rol:

  1. Wensen en behoeften
  2. High of low-density (aantal clients per m2)?
  3. De omgeving – gaat het om indoor of outdoor WiFi?
  4. Is het gebouw relatief nieuw of een historisch pand met dikke muren?
  5. Wat staat er in de omgeving (opgeslagen) – is het een kantoorruimte met bv metalen kasten of is het een productie omgeving met bijvoorbeeld vaten (chemische) vloeistof, metaal of gecoat glas?
  6. Wat voor clients moeten gebruik maken van het WiFi-netwerk?
  7. Zijn voldoende clients op uw netwerk al compatible met de nieuwste WiFi standaard?
  8. Aandacht voor security.

Budget speelt natuurlijk ook een rol. WiFi 6 AP’s zijn op dit moment duurder dan WiFi 5 AP’s. En om werkelijk goed gebruik te kunnen maken van alle WiFi 6  voordelen moeten er meer AP’s geplaatst worden en de bijbehorende extra bekabeling geïnstalleerd worden.

Wat voor jouw belangrijk is bepaalt het design van het WiFi-netwerk en de keuze van de juiste WiFi-apparatuur. Ook het moment waarop je gaat upgraden naar een nieuwe WiFi-standaard bepaalt welk WiFi design het beste bij jouw omgeving past.

Procyon Networks ontwerpt en plaatst al decennia hoog beschikbare en secure ICT netwerken in de meest uitdagende en uiteenlopende (high-density) bedrijfsomgevingen. Wat kunnen wij voor jou betekenen?

Categorieën