Vervanging WiFi-netwerk zonder down-time (300 AP’s)

Welkom bij deze blog waarin we je meenemen door een mooi project dat we onlangs hebben uitgevoerd voor een organisatie in de educatie sector. Het volledige WiFi-netwerk van ongeveer 300 AP’s is vervangen in maar liefst 13 gebouwen. Van hele kleine en ook historische stadspanden tot en met grote gebouwen met 12 verdiepingen. 

Waarom de upgrade van WiFi 5 naar WiFi 6?

De aanleiding voor de vervanging van het WiFi 5-netwerk was duidelijk. De bestaande Ruckus AP R300 is end-of-support, het wordt niet langer ondersteund. Daarnaast heeft de organisatie de krachtige wens voor een upgrade naar WiFi 6. Een IT-netwerk dat up-to-date blijft is van groot belang, zeker in een snel veranderende tech-wereld.

Fasen van het WiFi-implementatieproject

Het hele proces is verdeeld in verschillende fasen:

  • Site survey - huidige situatie en de wensen van de klant goed in kaart te brengen.
  • Design maken en type AP’s bepalen - passend bij de wensen van de klant en de situatie per locatie.
  • Organisatorische voorbereiding – een fase waarin de klant goed geïnformeerd wordt over het plan van aanpak. Elke locatie weet wanneer er wat staat te gebeuren.
  • Technische voorbereiding – alle hard- en software wordt van tevoren geheel klaargemaakt voor plug&play installatie.
  • Installatie uitvoeren in alle 13 gebouwen.
  • Oplevering - met metingen en rapportage voor volledige inzichtelijkheid van de klant.


Site survey - belangrijke stap bij het ontwerpen van een solide en secure WiFi-netwerk.


WiFi design: Uitdagingen en oplossingen

Het ontwerpen van het WiFi-design voor deze locaties bracht de nodige uitdagingen met zich mee. Van intensief gebruik tot monumentale panden met geluidswerende wanden. De diverse bouwconstructies, hoge ruimtes en versprongen verdiepingen vereisten nauwkeurige planning en ontwerp.

Zoals bij elk WiFi design moet er rekening gehouden worden met zendpatronen, reflecties, demping en het aantal devices en WiFi gebruik in bepaalde ruimtes. Enkele kleinere locaties hadden genoeg aan 1 AP, terwijl andere grotere locaties tot wel 100 AP’s nodig hadden voor optimale dekking.

Migratie van oud naar nieuwe WiFi netwerk

Tijdens de implementatie wordt het oude netwerk stap voor stap afgebroken. Waar het mogelijk is om onderdelen te vervangen buiten gebruikstijd, wordt het nieuwe netwerk eerst geïnstalleerd en getest voordat het oude netwerk verwijderd wordt. Tijdens gebruikstijd draait het nieuwe netwerk eerst parallel en wordt het waar nodig gekoppeld aan de oude omgeving.

Nieuwe switches kunnen naast bestaande draaien, zolang VLAN ID’s overeenkomen. Ook kunnen nieuwe en oude WiFi netwerken parallel draaien, mits SSID’s en authenticatiemethodes matchen. Wij zorgen voor een methode die minimale verstoring veroorzaakt.

Soms kunnen niet alle nieuwe instellingen direct worden toegepast. Daarom werken we met een ‘least resistance’ aanpak, waarbij nieuwe apparatuur dezelfde instellingen gebruikt als het oude netwerk om problemen te voorkomen. Zodra de hardware migratie voltooid is, volgt vaak een migratie van instellingen, met name op het gebied van veiligheid. Dit is flexibeler dan de oude omgeving vooraf aan nieuwe standaarden te laten voldoen.


Ook de architecture van een pand kan invloed hebben op het ontwerp van een WiFi-netwerk.

Upgrade van WiFi 5 naar WiFi 6

De upgrade van WiFi 5 naar WiFi 6 brengt vele voordelen met zich mee. Denk aan verbeteringen zoals een hogere capaciteit en de mogelijkheid voor meer gelijktijdige gebruikers en intensiever gebruik. Het is een essentiële stap voor de organisatie naar een merkbaar betere WiFi ervaring voor zowel oude als nieuwe devices van vandaag de dag.

Meer weten over de verschillen tussen WiFi 5 en WiFi 6?
Lees deze blogs:

WiFi 5 vs WiFi 6 - Wat is de beste keuze:
https://www.procyonnetworks.nl/wifi-5-vs-wifi-6-wat-is-de-beste-keuze/ 

WiFi 6E - Wat is de toegevoegde waarde:
https://www.procyonnetworks.nl/wifi-6-e-wat-is-het/

Geen down-time dankzij slimme oplossingen

Een mooie uitdaging was om ervoor te zorgen dat er geen down-time zou zijn tijdens de implementatie. Sommige locaties zijn bijna het hele jaar, overdag, ’s avonds en in de weekenden in gebruik en daar houden we natuurlijk rekening mee tijdens de implementatie.

Dit hebben we opgelost door een slimme uitrolmethodiek te gebruiken en met gelijktijdig oude en nieuwe AP’s het WiFi netwerk beschikbaar te houden.

Een mooi project waar we voor de klant een soepele en succesvolle overgang naar het nieuwe WiFi 6-netwerk gerealiseerd hebben.

Ook zorgeloos het WiFi netwerk volledig upgraden?

Neem contact met ons op: https://www.procyonnetworks.nl/contact/ 


Volg Procyon Networks op LinkedIn en vind wekelijks waardevolle informatie over cybersecurity en netwerktechnologie op jouw tijdlijn.