Basic IT Network Training voor internationaal team
In de IT kan je nooit stoppen met leren. Dat zal elke engineer en/of IT-er beamen. Zeker op het gebied van netwerktechniek. Elke engineer zal herkennen dat er bijna geen dag voorbij gaat waarin geen stukje nieuwe kennis geleerd of in ieder geval gewenst is. Dat maakt dit vak juist zo boeiend en uitdagend.
Dat geldt zeker voor een grote groep engineers van een internationale organisatie. Aan ons het verzoek om een passende netwerktraining op te zetten voor een groot team aan deelnemers.
Waarom een netwerktraining?
Twee belangrijke redenen waren het startschot van deze netwerktraining.
Ten eerste was er een gloednieuw netwerkdesign geïmplementeerd. Meer en ook nieuwe netwerkkennis was nodig om de IT-infrastructuur soepel te kunnen laten draaien.
De tweede reden kwam uit het veld. Engineers liepen tegen situaties aan die ze niet naar tevredenheid konden oppakken en oplossen.
In het veld was er vaak een tekort aan kennis om problemen zelfstandig aan te pakken en op te lossen. Een extra uitdaging is dat er maar één centraal punt in Nederland voor meerdere tijdzones is en dat ging ten koste van veel waardevolle tijd. Vaak moest een field service engineer een hele dag wachten worden voordat er hulp kwam. Implementaties moesten vaak wachten. Het resultaat? Vertraging. Ook tot frustratie van de field service engineers.
Een training bijwonen is een waardevolle, maar ook een flinke investering. Ook in tijd. Je moet er dus echt wat aan hebben.
Deze netwerktraining is precies zo opgezet dat het de field service engineers voldoende praktische basis netwerkkennis zou geven. Praktische kennis onderbouwd met theorie, dus het waarom je iets doet, om beter te kunnen troubleshooten in het veld.
De deelnemers worden wereldwijd ingezet en moeten uit alle windrichtingen ingevlogen worden. De training moest dus zo efficiënt mogelijk opgezet worden en mocht maximaal twee werkdagen achter elkaar duren.
Wil je field service engineers met een goed gevulde rugzak weer het veld insturen? Dan zal er heel veel informatie in een korte tijd behandeld moeten worden. Om goed voorbereid op de training te komen kregen alle deelnemers van tevoren een online cursus/e-learning aangeboden.
Hoe was de netwerktraining opgebouwd?
Praktische kennis is heel belangrijk in deze training. Daarom hebben de trainers in een lab-opstelling een kopie gemaakt van de bestaande netwerksituatie. Elke deelnemer kreeg een eigen lab-omgeving zodat iedereen kon oefenen, uitproberen en vooral ook (eigen) fouten kon maken. Van fouten maken leer je zoveel.
Eigen, vooraf ingebrachte onderwerpen werden waar mogelijk zo veel mogelijk in de training mee genomen.
In de lab-opstelling hebben de trainers bewust fouten gemaakt om de deelnemers te leren troubleshooten. Op die manier zijn situaties uit de praktijk nagebootst. De training is een zo goed mogelijke mix van theorie en praktijk.
Dankzij de aanwezigheid van twee trainers, beiden met zeer veel actuele kennis en praktijkervaring, is voor elke deelnemer persoonlijke aandacht.
Individuele vragen en onderlinge niveauverschillen wordt hierdoor door de trainers opgevangen.
Wat zijn de onderwerpen van de netwerktraining?
De training begint met uitgebreide uitleg over het nieuwe concept netwerk design. Daarna volgen hoofdstukken over oa IP-adressen, TCP/IP-protocollen, veelgebruikte protocollen zoals DNS en DHCP, en nuttige tools voor troubleshooting.
*Een overzicht van de behandelde onderwerpen:
- Motivatie van de organisatie – nieuw concept design toegelicht
- IP-adressen
- Protocol TCP/IP
- Veel gebruikte protocollen, zoals
- DNS
- DHCP
- NTP
- Remote control protocollen
- File transfer
- Nuttige tools tbv troubleshooting:
- Putty
- Port scanner
- Pingplotter
- Wireshark: tool voor profs, maar ook de leek kan er al veel uithalen. In de training een intro van deze tool
- Ethernet – MAC adressen
- ARP
- Switching
- VLAN’s – segmentatie
- Routing
- Documentatie – lezen en maken van het netwerkdesigns op locatie
De trainers zijn bewust gestart met datgene waar deelnemers al enige kennis van hadden om de training laagdrempelig te maken (anti-koud water vrees). Daarom is voor een wat onconventionele volgorde gekozen (ipv te starten met ethernet).
Hoe hebben de deelnemers de netwerktraining ervaren?
De deelnemers waren enorm positief over zowel de trainers en de inhoud van de training. De praktische aanpak en de mix van theorie en praktijk wordt enorm gewaardeerd. Het begon met bekende kennis om drempels weg te nemen en eindigde met nieuwe inzichten en vaardigheden die ze direct konden toepassen in het veld.
Het kennisniveau, de stijl van trainen en de persoonlijke aandacht van de trainers wordt als zeer positief ervaren.
Uitspraken van enkele deelnemers:
“Ik wist dat ik moest pingen en nu weet ik waarom.”
“Eerst was het voor mij een trucje. Nu weet ik wat aan het doen ben.”
“Wat een eyeopeners.”
Aha-erlebnis
“Meer zelfvertrouwen in gesprek met de (interne) klant over netwerkzaken. Voel me steviger in de schoenen staan.”
“Kan nu met details benoemen wat niet werkt in plaats van roepen “hij doet het niet”.
“Dankzij de training is de netwerktheorie niet meer abstract.”
“Jullie manier van training geven zorgt ervoor dat ik niet in slaap val. Dat ik daadwerkelijk de aandacht erbij kan en wil houden. Een duidelijk andere manier van training geven. Er zit zelfs humor in.”
Neem contact met ons op: https://www.procyonnetworks.nl/contact/
Volg Procyon Networks op LinkedIn en vind wekelijks waardevolle informatie over cybersecurity en netwerktechnologie op jouw tijdlijn.